Suatu Ketika Dulu

Kali ini aku ingin membawa hangpa lari jauh sikit dari dunia lintah ni. Entah apa sebabnya bila aku mengelamun di pagi Jumaat yg sepi ni tiba-tiba tringatkan zaman lampau..KALAU KORANG LAHIR PADA TAHUN 1966-1984.. MESTI KORANG INGAT NI

Kita membesar dgn menonton G-Force, Transformers, Thundercats, Silver
Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks n Mickey Mouse. Not to forget Ninja
Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron. lg satu Gaban.

Berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?…hmm, mesti pegang cawan
warna-warni kan .. mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat
seblah….

ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment. Pastu
bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah ada gigi yang
berlubang, kene laa tampal.

ni sure hangpa igt…program minum susu di skolah.. nak galakkan budak2
time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb…

cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu. Pukui
tapak tangan… kan ?

semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 50 sen jek kat kantin.

time skolah menengah, hangpa sure beli kasut skolah Bata BM2000, BM Turbo
atau Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu…ada
yang suka stoking tebal laaa…

internet? email? Menda alah ape tu?

CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr.. Tiket wayang pun 3 inggit je.

kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya, Ding
Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, ‘ telur ‘ keras warna
warni, ‘ rokok ‘ chewing gum, KIKI Bubble Gum. tak dilupakan, ‘ Ti Kam ‘ . bile
dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class.

tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan apek
kat luar skola tuh…

lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita
pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar
awal.

lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa,
rounders laa…

permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang
aiskrim, ‘ Pepsi Cola one-two-three ‘ , ‘ Police & Sentry ‘ , main kejar2
duduk…

kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. Yang tube aiskrim, ada byk2
color tu.kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!

lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni..
baling2 kapur laa.

hmm…budak2 skarang, bagi depa, mane penah dgr lagu ‘ We Are the
World, We Are the Children… ‘ dan lagu ‘ Uptown Girl ‘ yang depa tau, yg
Westlife nyanyi….bkn Billy Joel nyanyi…

bagi depa, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam ..

AIDS wujud sejak diorg lahir.

CD pun wujud time diorg lahir.

Michael Jackson dah putih dah time tu.

Depa percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.

Depa tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.

Depa tak penah tau pun ‘ Atari ‘ dgn ‘ Game & Watch ‘ .

Depa tak percaya penah ada TV hitam putih…. dan dpa skarang tak reti
nak switch on TV kalau xde remote control..

dan depa tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa
handphone…

hmm…jom kite check, kite ni dah tua ke:

1. hangpa paham ape yang hangpa baca kat atas ni, dan hgpa sure tersenyum

2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin

3. hgpa sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je

4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari

6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembang
pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2,
nakal2 dulu…

7. last skali, bile dah bace testimonial ni, hangpa akan terpikir utk
forwardkan dkt member2 lame hangpa.Sure diorg suke punye laa….heheh

Tinggalkan komen

Filed under masa dulu

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s