Masalah Bebanan Hutang

Tidak dapat tidak, kebanyakkan dari kita sering dibelenggu dengan masalah bebanan hutang. Keadaan ini kadangkala membuatkan kehidupan kita tidak tenteram dan menimbulkan suasana yang tidak menyenangkan. Kebiasaannya masalah bebanan hutang ini adalah disebabkan kesilapan kita dalam menguruskan kewangan. Perbelanjaan yang melampau dan gaya hidup yang mewah tidak seiring dengan kemampuan yang ada merupakan faktor utama masalah ini berlaku.

Kehidupan anda mula dihantui dan dibayangi dengan panggilan dan ‘kunjungan’ dari individu yang tidak diundang. Bila keadaan ini berlaku, apa yang dapat anda lakukan? Sukar, perit, gelisah, kecewa dan berbagai lagi perasaan tambah menekan jiwa. Ada juga yang tidak ambil kisah dengan semua ini. Tapi persoalannya samai bila? Jalan penyelesaian perlu dicari. Anda menghubungi pihak institusi kewangan untuk berunding. Tapi menghadapi jalan buntu. Apa lagi yang boleh anda lakukan? CUBA hubungi AKPK. Apa itu AKPK

AKPK adalah sebuah agensi yang ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia pada April 2006, untuk menyediakan perkhidmatan pengurusan kredit dan kaunseling kewangan kepada individu, serta memberi pendidikan kewangan supaya para individu mampu mengawal kedudukan kewangan mereka di kala mendapat ketenangan daripada penggunaan kredit yang bijak.

Matlamat AKPK adalah untuk memastikan secara proaktifnya bahawa daya tahan sektor isi rumah terus berkekalan. Ini dapat dilaksanakan dengan memberi peluang kepada para peminjam individu mahupun bakal peminjam untuk mendapatkan nasihat dan bantuan dalam menguruskan kewangan serta hutang mereka di kala turut mempromosikan sebuah sistem perbankan yang bukan sahaja lengkap malah selamat. Demi mencapai matlamat-matlamat ini, misi AKPK adalah untuk Mengamalkan Pengurusan Kewangan Berhemah Sebagai Budaya Hidup buat semua warga Malaysia.

Jenis-jenis perkhidmatan yang disediakan secara percuma di AKPK adalah seperti berikut:

  • Pendidikan kewangan mengenai penggunaan kredit secara bertanggungjawab dan kemahiran asas dalam pengurusan wang
  • Kaunseling dan nasihat mengenai pengurusan kewangan, termasuk membuat belanjawan untuk menguruskan perbelanjaan
  • Program Pengurusan Kredit untuk bantuan dalam mendapatkan semula kawalan terhadap kewangan pengguna

Untuk maklumat lanjut anda boleh kunjungi AKPK

Advertisements

Tinggalkan komen

Filed under masalah hutang, pinjaman kewangan

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s